Welkom,

Veranderingen in ZooEasy

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Veranderingen in ZooEasy

Binnenkort vindt er groot onderhoud plaats in ZooEasy. ZooEasy berekent daarna de Mean Kinship (MK) en de inteelt over meer generaties. Je kunt ZooEasy gewoon gebruiken, maar sommige berekeningen zijn even niet beschikbaar. Lees hieronder wat er verandert.

 Berekeningen voortaan over alle generaties

ZooEasy berekende tot nu alles over elf generaties. Na de aanpassingen berekent ZooEasy de MK en devinteelt standaard over alle generaties. Dat geeft een veel eerlijker en betrouwbaarder beeld van het ras. De inteeltpercentages worden door deze wijziging hoger. Als je wilt kun je bij een proefnest nog steeds kiezen voor elf generaties.

 Wat is Mean Kinship?

Minder bekend dan inteelt is het onderdeel Mean Kinship (MK). Dit vind je bij elke hond in ZooEasy. De MK-berekening geeft aan hoeveel een dier kan gaan bijdragen aan de inteelt binnen een ras. Hoe lager het getal, hoe belangrijker de hond is voor de fokkerij.

Achter het getal van de MK staat altijd een tweede getal tussen haakjes. Dit is de gemiddelde MK voor de fokpopulatie. De fokpopulatie zijn alle niet-gecastreerde honden tot 12 jaar. Heeft de hond een lagere MK dan het getal tussen haakjes? Dan is de hond van bovengemiddeld belang voor de diversiteit aan genen in het ras.

Let op: de MK van een hond verandert als een hond (of (verre)familie van de hond) nieuwe nesten krijgt. Bekijk dit dus af en toe opnieuw.

Vragen?

Heb je vragen over de veranderingen? Mail dan naar register@drentschepatrijshond.org. We beantwoorden je vragen graag.

5 oktober 2023
Nieuws
Webredactie
[ba_social_share show_text="off" _builder_version="4.18.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}" theme_builder_area="et_body_layout"][ba_social_share_child _builder_version="4.18.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}" theme_builder_area="et_body_layout"][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type="facebook" _builder_version="4.18.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}" theme_builder_area="et_body_layout"][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type="email" _builder_version="4.18.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}" theme_builder_area="et_body_layout"][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type="whatsapp" _builder_version="4.18.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}" theme_builder_area="et_body_layout"][/ba_social_share_child][/ba_social_share]