Veel honden hebben het afgelopen jaar of langer geleden meegedaan aan het onderzoek naar epilepsie. Lees in dit nieuwsbericht meer over de stand van zaken van het huidige onderzoek.
Prachtig aantal deelnemers
126 Drenten hebben zich afgelopen jaar bij ons aangemeld voor het onderzoek. Dat is een prachtig aantal. Er waren 40 honden die epilepsie hadden, maar inmiddels zijn overleden. De eigenaren vulden alleen de vragenlijst in. Er deden 38 honden met epileptische aanvallen mee. De eigenaren lieten bloed afnemen en vulden de vragenlijst in. Een paar eigenaren vulden alleen de vragenlijst in. Hun honden zijn extreem bang voor de dierenarts. Er deden 50 gezonde honden van 10 jaar of ouder mee. Deze honden zijn in het onderzoek de controlegroep. De eigenaren lieten bloed afnemen en vulden een korte vragenlijst in.
Naast deze honden hebben ook veel ‘oude bekenden’ meegedaan. Dit waren honden die meededen aan het eerdere eerder onderzoek Evi Beckers (Universiteit Gent). Veel eigenaren vulden op ons verzoek nog een keer de enquête in. De onderzoekers nemen het bloed wat destijds is afgenomen weer mee in het huidige onderzoek.
Alle mensen die het afgelopen jaar mee hebben gedaan hebben een mail van ons gehad. Hierin staat hetzelfde als in dit bericht. Heb je de mail niet gehad? Dan heeft de provider hem waarschijnlijk tegengehouden. Laat dit gerust aan ons weten.
Ook nieuwe meldingen van epilepsie
Dankzij het onderzoek zijn ook nieuwe epilepsie gevallen gemeld. Dit zijn er ongeveer 10 tot15. Het gaat om honden die nog leven en honden die al (lang geleden) zijn overleden. We gunnen natuurlijk geen enkele hond epilepsie. Maar we zijn wel blij dat ook deze gevallen nu bekend zijn.
Wachten op wetenschappelijk artikel over hoe epilepsie er bij de Drent uit ziet
Dieren-neuroloog Paul Mandigers van de Universiteit Utrecht doet onderzoek binnen alle Nederlandse hondenrassen naar hoe epilepsie eruitziet. In dit onderzoek zijn de resultaten meegenomen van 92 Drenten met aanvallen. Daarvan lijden er 74 aan idiopatische epilepsie. Bij de andere honden zijn de aanvallen waarschijnlijk het gevolg van een andere aandoening of ze hebben maar één aanval gehad. De onderzoekers beoordeelden dit op basis van de gegeven antwoorden in de vragenlijst.
Van de andere Nederlandse rassen deden maar 2 tot 13 honden mee. De onderzoekers waren erg blij met het grote aantal Drenten in het onderzoek. In juli 2024 gaven de studenten een presentatie over het onderzoek en de eerste resultaten. Paul Mandigers schrijft op dit moment een wetenschappelijk artikel over het onderzoek. Dit is nog niet af. Zodra hij het artikel af heeft laten wij dit weten via onze website.
Analyse genetisch onderzoek naar epilepsie start waarschijnlijk begin 2025
Het genetisch onderzoek start waarschijnlijk begin 2025. Voor het genetisch onderzoek waren de bloedmonsters nodig. Universiteit Utrecht verzamelde al deze monsters en haalt het DNA uit het bloed. Dit DNA gaat naar Universiteit Gent. Zij analyseren het DNA. Zij onderzoeken dan of het eerdere gevonden stukje DNA inderdaad gerelateerd kan worden aan bepaalde vormen van epilepsie. In dit deel van het onderzoek kijken ze vooral naar de Drent.
We laten het natuurlijk weten via onze website als er meer bekend is. We weten nog niet wanneer dit is.
Niet meer aanmelden via de rasvereniging
Ken je nog iemand die mee wil je doen aan het onderzoek? Dat kan altijd. Wetenschappelijk onderzoek stopt nooit. We hebben een mooi aantal deelnemers verzameld. Maar hoe meer deelnemers hoe beter. Je kan je vanaf nu niet meer aanmelden via de rasvereniging. En de Anicura en Evidensia klinieken stoppen per 1 januari met gratis prikken. Het was heel fijn dat zij op deze manier meewerkten aan het onderzoek. Bedankt!
Heel erg bedankt aan alle deelnemers
Wij hebben het afgelopen jaar ons best gedaan om zoveel mogelijk Drenten te laten meedoen aan het onderzoek. En dat is heel goed gelukt. Dat is natuurlijk vooral aan de deelnemers te danken. Mede namens de onderzoekers: Heel erg bedankt voor je deelname! Het is niet altijd makkelijk om met je oude of je zieke hond bloed te gaan prikken. De deelnemende honden kregen allemaal iets lekkers van de Drentenshop of de Welkoop.
Vragen?
Wij houden je via de website op de hoogte van de onderzoeksresultaten. Heb je nog vragen? Of wil je iets weten over het onderzoek? Laat het gerust weten via gezondheid@drentschepatrijshond.org