Welkom,

Uitslagen gezondheidsenquête 2022

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Uitslagen gezondheidsenquête 2022

Ieder jaar benadert de VDPH eigenaren van Drenten van 3 en 6 jaar oud met het verzoek om een gezondheidsenquête in te vullen. In 2021 werd geen enquête gehouden waardoor we in 2022 alsnog de eigenaren van honden geboren in 2015 en 2018 hebben gevraagd mee te werken. Op deze wijze krijgen we van ongeveer 25 tot 30% van alle honden gegevens binnen. Daarnaast krijgen we geregeld meldingen van eigenaren via de mail of via een ‘melding ziekte of overlijden’. Alle resultaten van de honden geboren in deze twee jaren zijn verwerkt en geanalyseerd. De resultaten zijn hier te downloaden. De uitslagen worden zowel in het Nederlands als het Engels weergegeven.

Ten aanzien van enquêtes uit voorgaande jaren zijn er geen opvallende ontwikkelingen. HD, ED en epilepsie zijn nog altijd belangrijke problemen en ook allergieën en ontbrekende gebitselementen komen relatief veel voor.

In 2023 zijn gezondheidsenquêtes uitgezet onder eigenaren van honden uit 2016, 2017, 2019 en 2020. Door gelijk vier jaren te doen, wordt de achterstand uit 2021 ingehaald. We proberen ook steeds meer hondeneigenaren uit het buitenland te betrekken. Met de Zweedse rasvereniging is daartoe een samenwerkingsverband aangegaan dat heeft geleid tot heel veel informatie over Zweedse honden. We hopen de komende jaren ook met andere rasverenigingen een dergelijke samenwerking op te zetten.

Heeft u de enquête nog niet ingevuld, dan kunt u dat alsnog hier doen: GEZONDHEIDSENQUÊTE - Vereniging 'de Drentsche Patrijshond'. Hoe meer gegevens we hebben, hoe beter we daar ons fokbeleid op af kunnen stemmen. U kut problemen of het overlijden van uw hond ook melden via een Melding van ziekte of overlijden.

11 september 2023
Nieuws
Webredactie