Welkom,

Meervoudige Apporteerproef

 

Al jaren heeft onze vereniging een samenwerking met de Nederlandse vereniging Langhaar, voor de organisatie van een Meervoudige Apporteerproef ook wel MAP genoemd. Voor de “oude rotten” zegt Ambt Delden vaak meer dan de huidige locatie in Bentelo. In het najaar worden er door heel Nederland Meervoudige Apporteerproeven georganiseerd.

In het Algemeen Reglement Jachthondenproeven staat omschreven wat de toelatingseisen zijn en wat een MAP is:

Om toegelaten te kunnen worden tot de proeven voor het B-diploma, moet de hond voorafgaande aan de MAP, tenminste twee B-diploma’s op een jachthondenproef hebben behaald. Eén van deze B-diploma’s moet tenminste een score van 68 punten hebben. Om toegelaten te kunnen worden tot de proeven voor het A-diploma, moet de hond voorafgaande aan de MAP, tenminste twee A-diploma’s op een jachthondenproef hebben behaald. Eén van deze A-diploma’s moet een score van tenminste 85 punten hebben.

 

De MAP bestaat uit zes meervoudige, niet gestandaardiseerde apporteerproeven op B-niveau en twee meervoudige, niet gestandaardiseerde apporteerproeven op A-niveau.

Het doel van de MAP is het beoordelen van het werk na het schot van de deelnemende honden onder meer jachtpraktijk gerichte omstandigheden. Hierbij vormen de elementen gehoorzaamheid, veldverstoring, effectief en zelfstandig werken, een zwaarwegende factor in de beoordeling. Daarnaast worden in wedstrijdverband de prestaties van de deelnemende honden met elkaar vergeleken.

De MAP is en uitdaging voor elke hond en voorjager, want mist de hond één van de twaalf stukken wild dan is er geen diploma. Doorgaans haalt maximaal slechts één derde van de voorjagers het MAP diploma tijdens een proef.