Welkom,

Identificatie & Registratie Hond

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Identificatie & Registratie Hond

LET OP: ALLE FOKKERS MOETEN ZICH REGISTREREN IN NIEUW I&R-SYSTEEM

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. In de loop van 2021, waarschijnlijk niet vóór 1 oktober, komen hier regels bij. Hierbij nogmaals de belangrijkste punten (zie ook de Raadar van januari en maart 2021) voor fokkers.

De nieuwe Identificatie & Registratie (I&R) Hond moet zorgen voor een betere controle op de hondenhandel, zodat illegale en malafide hondenhandel beter kan worden aangepakt. In dit nieuwe systeem worden de fokker, importeur, dierenarts of chipper geregistreerd. Het is dan direct duidelijk waar de hond vandaan komt, en van wie de hond een chip en paspoort kreeg.

Informatie voor fokkers

Van belang voor fokkers is dat iedere fokker zich eenmalig moet registreren. Deze registratie is ook verplicht als iemand slechts één nestje wil fokken! De registratie van een niet-bedrijfsmatige fokker heet ook UBN-nummer, maar hoeft niet aan de voorwaarden voor bedrijfsmatige fokkerij te voldoen. Wel zijn er kosten voor registratie (de overheid geeft aan ca. € 20,-).

De UBN-registratie is door de overheid voor particuliere fokker vertaald naar Uniek Basis Nummer en gaat via hetzelfde loket van de RVO. Niet erg handig deze benaming, in onze optiek, omdat er daarmee juist verwarring blijft bestaan.

Heeft u als bedrijfsmatige fokker al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer blijven gebruiken. Lees ook de officiële informatie op de website van de RVO.

De ingangsdatum is in de loop van 2021, maar zeer waarschijnlijk niet voor 1 oktober 2021. Zodra er meer bekend is, melden wij dit via onze gebruikelijke kanalen.

Tenslotte is het jaaroverzicht Raad van Beheer weer gepubliceerd; hier kun je de PDF downloaden.

 

 

8 juni 2021
Nieuws
Webredactie