Om een ras binnen een gesloten populatie (ook wat betreft gezondheid) in stand te houden, is het nodig aan een aantal basisregels te voldoen. Het totaal van deze regels wordt populatiemanagement genoemd.
De belangrijkste doelen hiervan zijn:
- Zoveel mogelijk behouden van de genetische diversiteit
- Het terugdringen van de stijging van inteelt en verwantschap
- Het voorkomen van een toename van erfelijke aandoeningen
Op dinsdag 19 november 2013 hield Myrthe Maurice, samen met Kor Oldenbroek, destijds werkzaam bij de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, een bevlogen, 90 minuten durende presentatie over de verschillende facetten van het populatiemanagement toegespitst op de situatie van de Drentsche Patrijshond.
Hieronder een 4-tal plaatjes (klik op de afbeelding om te vergroten) van de Drenten-populatie over de tijd. De plaatjes komen uit de presentatie!
Downloaden presentatie
De de PDF-versies van de gegeven powerpoint presentaties (zowel die van 19-nov-2013 als die van 15-feb-2014) zijn hier rechts beschikbaar voor ingelogde leden.
Mean Kinship
Een betrekkelijk nieuw instrument voor populatiemanagement is Mean Kinship.
Mean Kinship is de gemiddelde verwantschap van een dier met de hele populatie. De Mean Kinship is een maatstaf voor hoeveel een dier kan gaan bijdragen aan inteelt in de toekomst van een ras. Dieren met een lage Mean Kinship zijn genetisch belangrijk en kunnen gebruikt worden om te fokken. Dieren met een hoge Mean Kinship moeten minder (of helemaal niet) worden gebruikt voor de fok. Het is belangrijk, dat er in de toekomst genoeg dieren beschikbaar blijven binnen de populatie met een lage Mean Kinship, zodat het optreden van erfelijke gebreken wordt voorkomen. Daarmee zorg je voor een goed en gezond ras.
Informatie over Mean Kinship is hier te vinden.