Welkom,

Mean Kinship
Mean Kinship

Mean Kinship

Door nesten te fokken met een lage of gemiddelde Mean Kinship kunnen we voorkomen dat de genetische diversiteit nog verder terugloopt. Op deze pagina leggen we dat uit.

Mean Kinship is de gemiddelde verwantschap van een hond t.o.v. het ras

De Mean Kinship (MK) berekent in hoeverre een hond verwant is aan alle honden in het ras. Honden met een lage Mean Kinship hebben dus minder familieverbanden met de rest. Hun genen zijn minder vermengd in het ras en komen dus ook minder voor. Het is belangrijk dat we de genen van deze honden niet kwijtraken. Daarom moeten we juist met deze honden gaan fokken.

Kies voor honden met een lage Mean Kinship

Als minstens één van beide ouderdieren een lage Mean Kinship heeft, kunnen we zorgen dat ook de meer zeldzame genen in het ras blijven. Zo houden we de genetische diversiteit in stand. Daarmee voorkomen we dat de inteelt snel oploopt.

Ook honden met een hoge Mean Kinship moeten hun genen kunnen doorgeven

Dus die moet je niet helemaal vermijden. Je moet ze alleen minder vaak inzetten en combineren met een hond met een lage Mean Kinship. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit.

Het doel: pups fokken met een lage of gemiddelde Mean Kinship

Van elk nest kun je tevoren berekenen hoe hoog de Mean Kinship van de pups is. Het is belangrijk dat deze onder of rond het gemiddelde uitkomt. Dan dragen deze pups bij aan de genetische diversiteit. Het is wel belangrijk dat er met één of meer van die pups weer gefokt wordt. Lees daarom ook de pagina Fokadviezen.

Er zijn twee registers (databasen) waarmee je de Mean Kinship kunt berekenen

Dit zijn ZooEasy en Dogs Global. In beide registers staan vrijwel alle Drenten die ooit geboren zijn. ZooEasy is het register van de vereniging. Alleen leden kunnen voor €7,50 per jaar een abonnement nemen. Dogs Global is voor iedereen toegankelijk, maar een abonnement kost €36,--. Beide registers delen zoveel mogelijk informatie met elkaar. In ZooEasy staan meer gezondheidsgegevens van honden en kun je ook de uitslagen van shows en jachtproeven zien.

Je kunt de uitleg van hoe je de MK van een nest berekent hier downloaden

Download hier de beschrijving voor de MK-berekening in ZooEasy.

Download hier de beschrijving voor de MK-berekening in Dogs Global.

Let ook op het inteeltpercentage en de gezondheid van de dieren (en hun familie)

Met fokken op basis van Mean Kinship kijk je alleen naar de diversiteit van het ras. Ook het inteeltpercentage van het nest is belangrijk. Zorg dat dit niet te hoog is. En let ook op (erfelijke ziektes) die in de naaste familie van de honden voorkomen. In de wet staat dat fokkers hun best moeten doen om overdracht te voorkomen van aandoeningen waarvan bekend is dat deze spelen in het ras. In ons ras is dat epilepsie, heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED).