We moeten zorgen voor een zo hoog mogelijke genetische diversiteit
Alleen bij een hoge genetische diversiteit kan je de inteelt laag houden. Heeft een ras een lage genetische diversiteit dan zal de inteelt onvermijdelijk stijgen. Een hoge inteelt zorgt voor meer gezondheidsrisico’s. Lees meer over genetische diversiteit en inteelt op de pagina Diversiteit en inteelt.
De genetische diversiteit van de Drentsche Patrijshond is niet goed
Dat blijkt uit een onderzoek uit 2023 van dr. Pieter Oliehoek. Pieter Oliehoek is geneticus en is gespecialiseerd in genetische diversiteit binnen rassen. Volgens zijn onderzoek hebben we nog maar de genen over van iets meer dan twee honden. Zijn rapport maakt heel duidelijk dat we hier echt iets aan moeten doen. Anders wordt de diversiteit steeds kleiner en stijgt de inteelt steeds verder. Het rapport van Pieter Oliehoek kun je hieronder downloaden.
We moeten veel meer fokken met veel meer verschillende honden
De genen die nu nog in het ras zijn, worden dan doorgegeven aan de volgende generatie. We raken dan geen genen kwijt en de diversiteit blijft gelijk. We kunnen beter met vijf reuen één nestje fokken, dan met één reu vijf nesten. Lees hier meer over op de pagina Fokadviezen.
Vooral honden en nesten met een lage Mean Kinship zijn belangrijk
Honden met genen die nog maar weinig voorkomen in het ras zijn extra belangrijk. Zij hebben een lage Mean Kinship. Hun bijzondere genen willen we niet kwijtraken. Dus we moeten bij voorkeur met die honden fokken. Van elke hond rekenen we uit welke bijdrage de hond kan leveren aan de genetische diversiteit. En ook van elk nest kunnen we voorspellen hoeveel de pups kunnen bijdragen aan de genetische diversiteit. Dat doen we door de Mean Kinship (MK) te berekenen.
Lees hier meer over op de pagina Mean Kinship.
Jij kunt helpen door jouw hond in te zetten in de fokkerij
Heb jij een gezonde reu? Laat hem een keer dekken. Of overweeg een keer een nest te fokken met jouw teef. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We snappen dat je hier veel vragen over hebt. Speciaal voor reu-eigenaren is er de reuenklas. En voor eigenaren van teven is er het FokInformatiepunt Teven (FIT). Deze groepen helpen je met alles wat er komt kijken bij fokken. Ze beantwoorden al je vragen en organiseren informatiebijeenkomsten.
Neem gerust contact met ze op via fbc@drentschepatrijshond.org of fokinformatieteven@drentschepatrijshond.org.
Downloads en interessante links:
Lees hier het rapport over genetische diversiteit van Pieter Oliehoek:
Bekijk hier de interviews over genetische diversiteit met Pieter Oliehoek uit Onze Drent, nr. 4 2023 en nr. 5 2023.
In 2013 en 2014 hielden medewerkers van de Stichting Zeldzame Huisdieren twee lezingen over inteelt en verwantschap. Hun presentaties kun je hier bekijken: