Welkom,

Fokreglement
Fokreglement

Ons ras is een relatief klein ras.

En heel bijzonder: de Drent is één van de negen oorspronkelijke Nederlandse hondenrassen. Het is onze taak dit nationale erfgoed te beschermen. En we moeten de specifieke eigenschappen van de Drentsche Patrijshond in stand houden. Het is daarom belangrijk dat het ras gezond is en blijft. En dat de genetische diversiteit niet verder achteruitgaat

Regels voor fokken houden het ras gezond

Het is belangrijk dat we alleen fokken met gezonde honden. En dat we niet met honden fokken met genetische aandoeningen. Honden kunnen deze ziektes overdragen aan hun nageslacht. Daarom hebben we allerlei regels opgesteld. Die staan allemaal in het Verenigings Fokreglement (VFR). Er zijn regels voor teven en voor reuen. Er zijn ook regels die voor allebei gelden. Klik op het plaatje hiernaast om het fokreglement te bekijken.

Je moet je altijd houden aan de wet

Daarin staat dat je zo veel mogelijk moet voorkomen dat je hond erfelijke ziektes doorgeeft. Je kan dat nooit helemaal voorkomen. Maar je moet hier wel je best voor doen. Ziekten die voorkomen in ons ras zijn bijvoorbeeld epilepsie, heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en oogaandoeningen als PRA en cataract. Iedereen moet aan de wet voldoen. De wet is dus nog belangrijker dan het fokreglement. Zorg daarom dat je zo min mogelijk risico loopt.