Welkom,

Exterieurkeuringen
Exterieurkeuringen
  1. Home
  2. Fokkerij
  3. Fokken de basis
  4. Exterieurkeuringen

Exterieurkeuringen
Naast regels voor de gezondheid, zijn er ook regels voor het exterieur voor de reu en de teef. Met exterieur bedoelen we hoe de hond eruitziet en hoe het lijf in elkaar zit. Tijdens een exterieurkeuring of tentoonstelling kijkt een keurmeester of jouw hond aan die regels voldoet.

Als je wilt fokken moet je hond voldoen aan de rasstandaard
In de Rasstandaard staat een Drent precies beschreven. Er staat niet alleen in hoe hij eruit moet zien. Er staan ook dingen in over karakter en gedrag. Deze dingen hangen allemaal met elkaar samen.
Een jachthond moeten soepel kunnen bewegen. Anders zou hij het niet een hele dag in het jachtveld uithouden. Daar heeft de hond een bepaalde bouw voor nodig en bepaalde karaktereigenschappen.

Een keurmeester controleert in hoeverre jouw hond voldoet aan de Rasstandaard
Dat doet hij tijdens een exterieurkeuring. We noemen dit ook wel een tentoonstelling of een show. De keurmeester bekijkt de hond en keurt de hond op verschillende onderdelen uit de Rasstandaard. Hij kijkt bijvoorbeeld of het gebit volledig is en hoe de hond loopt. Bij reuen controleert de keurmeester of de hond twee ballen heeft. De keurmeester zet alle bevindingen in een keurverslag. Dit krijg je na de keuring mee naar huis. Vaak krijg je het per e-mail. In je keurverslag staat ook een soort eindbeoordeling. Dat kan ‘Goed’, ‘Zeer Goed’, of ‘Uitmuntend’ zijn.

Je hebt twee keer een ‘Zeer Goed’ of ‘Uitmuntend’ nodig om te mogen fokken
Dat staat in het Verenigings Fokreglement. Die uitslagen geven aan dat je hond genoeg op de Rasstandaard lijkt. En dat je hond voor zover de keurmeester kan zien geen mankementen heeft. Je moet de beoordelingen krijgen van twee verschillende keurmeesters. De keurmeesters moeten uit Nederland komen. Deze keurmeesters weten veel meer over ons Nederlandse ras dan buitenlandse keurmeesters.

Een keuring is een momentopname. Zit je hond niet lekker in zijn vel of vindt hij of zij de keuring heel spannend? Dan kun je een ‘Goed’ krijgen. Of je wordt gediskwalificeerd. Dat kan een keer gebeuren. Laat je niet uit het veld slaan. Een volgende keer gaat het misschien beter.

In het keurverslag staan vaak handige aanwijzingen voor het fokken
Geen enkele hond is perfect. Er is op elke hond wel iets aan te merken. De mindere punten van jouw hond staan in je keurverslag. Keurmeesters verschillen ook wel eens van mening. Ook hier geldt: het is een momentopname. Je ziet in keurverslagen vaak wel dingen die steeds terugkomen. Staat er bijvoorbeeld steeds dat je hond wat te smal is? Dan weet je dat je daarop kunt letten bij het fokken. Kies dan bijvoorbeeld een reu die wat breder gebouwd is.

 Je mag één keuring vervangen door een jachtdiploma of een kwalificatie voor veldwerk.
De meeste mensen kiezen ervoor om twee exterieurkeuringen te doen. Lijkt dit je helemaal niks? Je hoeft maar éen ‘Zeer Goed’ of ‘Uitmuntend’ te halen op een show als je hond zich bewezen heeft in de jacht. Dat is als:

  • Je hond een SJP C-diploma heeft. Of als hij een certificaat heeft dat gelijk staat aan een SJP C diploma. Deze moet dan zijn afgegeven door de Gebruikshondencommissie van onze Vereniging.
  • Je hond de kwalificatie ‘Goed’ heeft in het veldwerk. Je hond moet de kwalificatie gehaald hebben in een officiële wedstrijd onder de vlag van ORWEJA. Dat is de organisatie die alle regels opstelt voor jachthondenwedstrijden. En de jachtkeurmeester moet uit Nederland komen.

Je hoeft echt niet naar alle grote hondenshows
Zit jij niet te wachten op een grote evenementenhal met duizenden honden? Dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg andere leuke plekken om je kwalificatie te halen. De Vereniging organiseert deze. Ze zijn gezellig en veel goedkoper! Kijk maar hieronder.

Bij de Nestreünie, Fokkerijdag en de Clubmatch haal je een officiële kwalificatie
Haal je hier een ‘Zeer goed’ of een ‘Uitmuntend’? Dan tellen deze uitslagen dus mee. De Vereniging zorgt altijd voor Nederlandse keurmeesters op deze dagen.
De Nestreünie en de Fokkerijdag zijn supergezellig. Op deze dagen is er geen wedstrijd. De honden worden alleen gekeurd. Meedoen is gratis. Je krijgt ook een kwalificatie tijdens de Clubmatch. Dit is wel een wedstrijd. Uiteindelijk gaat de mooiste hond er met de beker vandoor. De Clubmatch is ook altijd heel gezellig.

Lees alle regels na in het Verenigings Fokregelement (VFR)
Daarin staat heel precies wat je allemaal moet doen en waar je hond aan moet voldoen. Je vind het VFR hier.