Welkom,

Voorwaarden reu
Voorwaarden reu
  1. Home
  2. Fokkerij
  3. Dekreuen
  4. Voorwaarden reu

We nodigen u van harte uit om uw reu te plaatsen op de dekreuenlijst van de vereniging. Het is van groot belang dat fokkers kunnen zien welke reuen beschikbaar zijn. De toekomst van ons ras is ermee gediend dat een zo groot mogelijk aantal verschillende reuen bijdraagt aan de fokkerij. Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden om uw reu op de lijst te plaatsen.

Voorwaarden o.g.v. het Verenigingsfokreglement

De reu dient te voldoen aan alle voorwaarden van het Verenigingsfokreglement (VFR). Dit zijn de voorwaarden van dit reglement die in de praktijk de grootste rol spelen:

 

  • De reu is 18 maanden of ouder.
  • De reu heeft minimaal twee keer deelgenomen aan een door de Raad van Beheer of FCI gereglementeerde expositie of aan een door de rasvereniging georganiseerde (kampioenschap)clubmatch, Fokdag of Reuendag en heeft daar de kwalificatie “Zeer Goed” of “Uitmuntend” behaald. Deze kwalificaties dienen te zijn toegekend door twee verschillende voor het ras bevoegde Nederlandse exterieurkeurmeesters (zie: keurmeesterslijst.)
    OF
    De reu heeft tenminste één zo'n kwalificatie behaald én heeft bovendien minimaal een SJP C-diploma of een kwalificatie “Goed” in de openklas, speciaal of jeugdklas van een onder auspiciën van ORWEJA georganiseerde voorjaar- of najaarsveldwedstrijd
  • De reu is onderzocht op heupdysplasie en elleboogdysplasie. De foto’s moeten gemaakt worden door een dierenarts die daartoe is geautoriseerd door de Raad van Beheer, afd. Gedrag Gezondheid en Welzijn (GGW).
    De uitslag voor HD moet zijn: A of B.
    De uitslag voor ED moet zijn vrij. Als het ED-onderzoek na 1 mei 2020 is uitgevoerd en uw hond is klachtenvrij, dan mag hij met de uitslag ‘ED-1’ eenmalig worden ingezet voor de fokkerij. Een herhaalde inzet is alleen toegestaan nadat is gebleken dat minimaal 70% van de pups ‘ED-vrij’ is. Indien de kwalificatie niet ‘ED-vrij’ is en u twijfelt over deze uitslag, dan kan u een CT-scan laten maken en deze laten beoordelen door een erkende, gespecialiseerde dierenarts. Als deze dierenarts schriftelijk verklaart dat de hond ED-vrij is, dan kan de hond alsnog worden ingezet.
  • De reu is onderzocht op erfelijk beschouwde oogafwijkingen (ECVO oogonderzoek). Een lijst van bevoegde specialisten vindt u op: lijst van bevoegde specialisten. Het ECVO oogonderzoek kunt u ook laten doen op de Fokdag die jaarlijks door de vereniging wordt georganiseerd; voor leden van de vereniging geldt dan een sterk gereduceerd tarief. Het ECVO-onderzoek is één jaar geldig. De beoordeling moet "vrij” van PRA en Cataract zijn. Na de dag waarop de reu vijf jaar is geworden, volstaat één oogonderzoek met de beoordeling "vrij" voor PRA en cataract. Het verlopen van de geldigheid is geen belemmering voor plaatsing op de lijst. Uiteraard dient er een geldige uitslag te zijn op het moment van een eventuele fokaanvraag.
  • De reu mag maximaal drie geslaagde dekkingen per 12 maanden verrichten met een totaal van maximum 9 geslaagde dekkingen gedurende zijn leven.

Jachtkwaliteiten

  • U kunt informatie over de jachtkwaliteiten van uw reu laten vermelden op de dekreuenlijst. Denk aan gebruik van de hond in de praktijkjacht of behaalde diploma's op jachtwedstrijden.

Overige voorwaarden

  • U bent als eigenaar/eigenaresse lid  van de vereniging "De Drentsche Patrijshond".
  • Een reu die in drie verschillende combinaties nakomelingen heeft met eenzelfde erfelijke ziekte of aandoening moet worden teruggetrokken uit de fokkerij. Hij zal, na contact met de eigenaar, van de dekreuenlijst worden verwijderd.
  • De reu kan tot zijn 12de verjaardag geplaatst blijven op de dekreuenlijst.
  • U levert twee digitale foto's van de reu in, één foto van de reu in stand waarbij alle vier de poten zichtbaar zijn en één foto van de kop van de reu (beide foto's van een goede kwaliteit en het liefst met rustige achtergrond).

Omdat niet alle gegevens (tijdig) bij het Register bekend zijn vragen wij u kopieën van benodigde documenten en gegevens per mail of per post naar onderstaand adres te sturen.

Wanneer de reu voldoet aan bovenstaande voorwaarden wordt hij geplaatst op de dekreuenlijst. Het ECVO oogonderzoek hoeft bij plaatsing op de lijst niet geldig te zijn. Echter bij aanvraag van een fokcombinatie en op de datum van de dekking moeten de reu en de teef beide in bezit zijn van een geldig oogonderzoek. 

Wilt u uw reu niet meer voor de fokkerij inzetten, wilt u dan zo vriendelijk zijn om uw reu van de dekreuenlijst te laten verwijderen. Dat kan eenvoudig via een mailtje.

Hebt u nog vragen, dan kunt u deze mailen of naar onderstaand adres sturen. Ik zal proberen uw vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

T. (Tiny) Key
Molengraafseweg 14, 5281 LN Boxtel
Telefoon: 0411 67 47 83
Email: klik hier