Een geschikte reu voor jouw teef vinden is niet altijd even makkelijk. We helpen je graag.
Reuen die beschikbaar zijn om mee te fokken staan op de Dekreuenlijst.
Die vind je hier: Dekreuenlijst - Vereniging 'de Drentsche Patrijshond'. Niet alle reuen die mogen dekken staan op deze lijst. Soms is het zinvol om de eigenaar van een interessante reu persoonlijk aan te spreken.
Hoe minder dekkingen een reu doet, hoe beter voor het ras
Een reu mag 9 nesten krijgen, waarvan maximaal 3 per 12 maanden. Voor de gezondheid van het ras is het beter om reuen minder vaak te gebruiken. Liefst zo min mogelijk. Dan kunnen ook andere reuen hun genen doorgeven en dat is beter voor de genetische diversiteit. In dit overzicht zie je hoe vaak een reu al gedekt heeft en of hij binnenkort nog mag dekken: Overzicht dekkingen per reu.
Let op de gezondheidsrisico’s van je teef en de reu
Honden moeten voldoen aan het Verenigings Fokreglement (VFR). Maar daarmee voorkom je niet altijd alle risico’s. In de wet staat dat je je best moet doen om te voorkomen dat je hond erfelijke ziektes doorgeeft. In ons ras is komt bijvoorbeeld epilepsie, heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) voor. Let daar dus op.
In het register ZooEasy staat informatie over alle Drenten die ooit geboren zijn
Je vindt er allerlei informatie over de hond. Je vindt er stambomen, maar ook informatie over aandoeningen en ziekten in de familie van een hond. En er staan uitslagen in van keuringen, shows en jachtwedstrijden. Een abonnement kost voor leden van de VDP slechts 7,50 per jaar. Lees hier meer over ZooEasy.
Ook in het register Dogs Global staan alle Drenten
Alleen staan hier geen ziekten en aandoeningen. Dogs Global heeft echter weer het voordeel dat je dankzij een heel handig stoplichtsysteem kunt zien welke honden belangrijk zijn voor de genetische diversiteit. Een abonnement op Dogs Global kost 36 euro per jaar: www.dogsglobal.com. Iedereen kan een abonnement nemen.
Hoe lager de inteelt van het nest is, hoe minder gezondheidsrisico’s er zijn
Daarom is het belangrijk om een reu te kiezen die in combinatie met de teef een inteeltpercentage voor het nest geeft, dat niet te hoog is. De inteelt van beide ouderdieren is daarbij onbelangrijk. Het gaat om de combinatie. Dat inteeltpercentage kun je berekenen in Zooeasy of Dogs Global.
Zorg dat je nest bijdraagt aan de genetische diversiteit van het ras
Hoe hoger de genetische diversiteit in het ras is, hoe lager de inteelt in het ras kan blijven. Om te zorgen dat de diversiteit op peil blijft, kun je het beste een reu kiezen die:
- nog niet eerder heeft gedekt of nog niet veel nesten heeft gehad en
- een lage Mean Kinship (MK) heeft of in ieder geval in combinatie met jouw teef een nest geeft met een lage of gemiddelde MK.
Honden met een lage Mean Kinship zijn belangrijk voor de genetische diversiteit.
Je kunt met honden met een hoge MK wel gewoon fokken. Het advies is om dan te kruisen met een hond met lage MK. Het nest heeft dan een gemiddelde MK en dat is prima. Probeer nesten met een hoge MK te vermijden. Lees hier meer over Genetische diversiteit en Mean Kinship en hier over hoe je zelf de Mean Kinship van een combinatie tussen jouw teef en een reu berekent.
Ga na wat goede en minder goede eigenschappen van je teef zijn
Check in ZooEasy welke ziektes of aandoeningen veel in de familie van jouw teef voorkomen. En hoe is haar karakter? Haar jachteigenschappen of haar uiterlijk? Je kunt het beste een reu kiezen die gewenste eigenschappen heeft, die jouw teef niet of minder heeft. Andersom geldt het ook. Heb je een teef die qua uiterlijk perfect is, dan kun je best een reu nemen die wat minder mooi is. Dan krijgt die reu ook een kans om bij te dragen aan de genetische diversiteit. Maak bijvoorbeeld een schema als hieronder met de goede en minder goede eigenschappen van je teef. Dan weet je waar je op moet letten bij het zoeken van een reu.
Zoek informatie over verschillende reuen
Die informatie vind je in de registers ZooEasy en Dogs Global, maar bijvoorbeeld ook op shows, de fokkerijdag of de clubmatch. Daar kun je de eigenaren persoonlijk vragen stellen. In het blad Onze Drent staat een vaste rubriek waarin dekreuen worden voorgesteld: de reuenparade. Vraag ook informatie aan fokkers en andere mensen die veel reuen kennen. Maar let wel op. Zij kennen vaak ‘de bekende reuen’. Voor het ras is het juist beter om nieuwe onbekendere reuen te gebruiken.
De ideale reu bestaat niet
Het belangrijkste is om een reu te vinden die wat betreft gezondheid, Mean Kinship en inteelt goed bij jouw teef past. Dat is vaak al best lastig. Denk daarnaast aan jachtkwaliteiten, karakter enz. Stel je eisen echter niet te hoog. Dat voorkomt een hoop teleurstellingen. Eigenschappen geef je maar deels via de genen door. Opvoeding, training en allerlei leefomstandigheden zijn vaak belangrijker.