Welkom,

Het Verenigingsregister
Het Verenigingsregister
  1. Home
  2. Fokkerij
  3. Database ZooEasy
  4. Het Verenigingsregister

ZooEasy, de database voor de Drentsche Patrijshond

Wij vinden een gezond ras heel belangrijk. Daarom verzamelen we informatie over zoveel mogelijk raszuivere Drentsche Patrijshonden. Dat doen wij in de online database: ZooEasy. Dit noemen we ook wel het Register. Op deze pagina lees je welke gegevens we verzamelen en waarom we dit doen. En je leest ook hoe je toegang kunt krijgen tot deze database.

Wij verzamelen stambomen, uitslagen en (gezondheids)gegevens in ZooEasy

In de database staan de stambomen van alle Drenten die een Nederlandse stamboom hebben. Ook staan er steeds meer honden in die in het buitenland gefokt zijn. Van elke hond staan er basisgegevens in. Denk hierbij aan geboortedatum, naam van de fokker, datum van overlijden enz. Deze informatie vullen we aan met bijzonderheden over de gezondheid en met uitslagen van keuringen en (jacht)wedstrijden. Een deel van de informatie krijgen wij van de Raad van Beheer. Dat is de instantie die in Nederland de stambomen uitgeeft. De Vereniging verzamelt ook veel gegevens. Maar het is belangrijk dat je zelf ook informatie doorgeeft.

Met deze gegevens weten we beter hoe het met het ras gaat.

We kunnen bijvoorbeeld zien hoeveel nesten er geboren worden en welke ziektes veel voorkomen. We kunnen ook zien of dit verandert in de loop van de jaren. Het programma ZooEasy berekent voor ons hoeveel alle Drenten genetisch op elkaar lijken. Dat gaat dus niet over het uiterlijk, maar over hun DNA. Het programma berekent ook de inteelt in procenten.
De vereniging gebruikt alle inzichten bij het maken of aanpassen van het fokbeleid. Ook stellen we gegevens beschikbaar voor onderzoek en voorlichting binnen het ras.

Gegevens zijn ook belangrijk voor fokkers

Fokkers gebruiken de informatie bij het zoeken naar een geschikte combinatie van reu en teef. Ze maken in ZooEasy proefnesten. Of ze zoeken op welke voorouders die ene mooie reu heeft.
Ook als je niet wilt fokken kan je ZooEasy controleren wat er staat over jouw hond. Of je kunt informatie opzoeken over de pup die je misschien wilt gaan kopen.

Geef ziekte of overlijden door via het formulier op de website

Hoe meer gegevens we hebben, hoe beter. Wij willen het graag weten als je hond ziek is of wordt. Vooral als het een ernstige en/of erfelijke ziekte is. Dat is heel belangrijk voor de gezondheid van het ras. Wij zijn afhankelijk van welke informatie je met ons deelt. Informatie doorgeven kan hier. 

Geef ook je naam en (e-mail)adres door

E-mailadressen zijn voor ons heel belangrijk. Wij sturen een gezondheidsenquête naar alle honden die dat jaar drie of zes jaar worden. Zo verzamelen we nog meer gegevens over de honden. We sturen ook een uitnodiging voor de Nestreünie in het jaar dat een hond twee wordt. Wij nodigen hiervoor het hele nest uit. Alleen namen van eigenaren zijn zichtbaar voor de gebruikers van ZooEasy. Adressen zijn alleen zichtbaar voor beheerders.

Wij krijgen geen namen en adressen van de Raad van Beheer. Ben je fokker? Geef dan de namen en adressen van de nieuwe eigenaren van de pups door. Dat kan met het formulier op de deze pagina. Weet je niet of de fokker van jouw hond jouw naam en adres heeft doorgegeven? Stuur ons dan een mail. We controleren het graag.

Vraag een leesacount aan

Vraag een leesaccount aan voor ZooEasy. Leden betalen € 7,50 jaar. Niet-leden betalen € 25,00 per jaar. Vraag een account aan met het formulier op website. Zo kun je ook informatie opzoeken, proefnesten maken en stambomen bekijken.

Vragen? Laat het ons weten!

Wij beantwoorden je vragen graag. Stuur ons dan een mail.