Welkom,

Wat is een Nestreünie?
Wat is een Nestreünie?
  1. Home
  2. Evenementen
  3. Nestreünie
  4. Wat is een Nestreünie?

De Nestreünie is een jaarlijks terugkerende dag waarop de Vereniging de nesten uitnodigt die zijn gefokt met een fokaanvraag die voldoet aan het Verenigingsfokreglement en waarvan de nakomelingen tussen de 18 en 30 maanden oud zijn. De eigenaren van de ouderdieren en de eigenaren van de nakomelingen worden persoonlijk per e-mail uitgenodigd.

Op een Nestreünie presenteert het nest zich samen met de ouderdieren in de ring. Daarna worden de jonge honden individueel beoordeeld door een voor ons ras erkende keurmeester. Van de ouderdieren wordt wel een keurverslag opgemaakt, maar ze krijgen geen 'kwalificatie', deze honden zijn in het verleden al voldoende gekwalificeerd en zijn vaak inmiddels al wat ouder. De keurmeester maakt ook een beschrijving van het gehele nest. We hopen ook daarom dat het hele nest aanwezig is. Alle pups zijn dus welkom: gecastreerd, loops, maar ook honden met een afwijking of een schoonheidsfoutje.

Voor de fokkers en dekreu-eigenaren is deze dag een goed moment om te zien hoe de nakomelingen zijn opgegroeid van pup tot jongvolwassen hond. Voor de Vereniging is deze dag belangrijk om de ontwikkelingen binnen het ras te kunnen volgen.

Er is gelegenheid om tegen gereduceerd tarief een oogonderzoek (ECVO) te laten doen. Daarnaast is de Nestreünie een leuke mogelijkheid om ouders, broertjes en zusjes van uw eigen Drent (terug) te zien.

De dag bestaat uit een ochtend - en middagprogramma met daar tussenin een pauze van een uur. In de uitnodiging wordt aangegeven hoe laat een nest ongeveer aan de beurt is, maar uiteraard mag iedereen eerder komen en langer blijven.

De Nestreünie is een open bijeenkomst. Dat betekent dat iedereen en alle honden ook zonder uitnodiging van harte welkom zijn om rond te kijken, kennis te maken met het ras en met de andere liefhebbers.

Dringend verzoek

Veel mensen, die een Drentsche Patrijshond aanschaffen, krijgen het dringende verzoek van de fokker om met hun hond op de Fokdag (nakomelingendag) te komen. De Fokdag is voor ons ras heel belangrijk. Op de Fokdag wordt de vererving van de ouderdieren bekeken. Hiervoor worden de vader, de moeder en de nakomelingen uitgenodigd. De Fokdag is ook een gezellige ‘’happening’’ en je ziet weer nestbroertjes en -zusjes, vrienden en bekenden.

De Vereniging stelt biedt op deze dag de mogelijkheid om de ogen van de honden tegen gereduceerd tarief te onderzoeken, onder andere op PRA (Progressieve Retina Atrofie). PRA is een erfelijke oogaandoening, waarbij de hond nachtblind kan worden. Ondanks dat deze oogafwijking nog maar weinig voorkomt bij de Drentsche Patrijshond, is het zinvol om de vinger aan de pols te houden.

Voor de Fokdag krijgt u een persoonlijke uitnodiging van de Vereniging. Uw fokker heeft u hiervan vast al op de hoogte gesteld. U doet de fokker en de Vereniging een groot plezier wanneer u deze dag aanwezig bent. Het is nuttig voor het ras, dus een dringend advies is om mee te doen!

Voor veel eigenaren van een Drentsche Patrijshond is de Fokdag de eerste keer dat ze deelnemen aan een keuring. Het kan het begin zijn van een mooie hobby. Misschien gaat u vaker naar een 'show' (tentoonstelling), misschien raakt u geïnteresseerd in het fokken met uw hond. In ieder geval is het een gezellige dag en een leuke belevenis. En u doet uw fokker en alle andere liefhebbers van het ras een groot plezier!