Welkom,

Eindejaars-stress

 1. Home
 2. Nieuws
 3. Redactie
 4. Eindejaars-stress

Eindejaars-stress heb je niet alleen bij honden, maar ook bij de baasjes; de ene hond gaat ontspannen om met het geknal van de rotjes en de enorme knallen van het zwaardere vuurwerk (vaak al weken voor het 31 december is) en de ander schiet er volledig van in paniek en de stress. Vaak weten de onervaren baasjes niet hoe ze er mee om moeten gaan wanneer hun hond helemaal in de paniek schiet. Het is niet bedoeling dat u Fikkie in zijn angst bevestigt, door hem aan te halen en te vertellen dat het niet zo erg is en dat hij braaf is!!!

Wat u beter kunt doen, wanneer u geen voorzorgsmaatregelen getroffen heeft, is de hond steun te geven. Hij mag dus tegen u aanleunen, hij mag dus vragen om een knuffel en u mag die geven zonder hem te vertellen hoe braaf hij is wanneer hij in de paniek schiet.

Wat u wel kunt doen, is ver van tevoren proberen uw hond aan de knallen en de lichteffecten van het vuurwerk te laten wennen.  Enkele tips die u kunt gebruiken om de hond minder bang te laten zijn:

 • Zorg voor een veilige plek waar de hond zich kan terugtrekken
 • Sluit ramen en gordijnen
 • Laat de verlichting in het huis aan en zet de radio of TV zachtjes aan
 • Laat de hond niet alleen
 • Geef steun, maar ga angstig gedrag niet extra stimuleren door te troosten
 • Zorg voor afleiding en geef bijvoorbeeld wat lekkers of een speeltje
 • NIET STRAFFEN! Dit vergroot de angst alleen maar.
 • Alsjeblieft geen kalmerende medicijnen geven waardoor de hond ‘verlamt’ en niet kan reageren op signalen van buitenaf.

Er zijn ook DVD’s die vuurwerkknallen laten horen en die u kunt afspelen waarbij u de hond negeert bij het horen van de knallen.

Lukt het helemaal niet om de hond in een redelijk stabiele omgeving te laten zijn, dan kunt u proberen om een ‘vuurwerk arme’ omgeving op te zoeken.

Wij hadden thuis vier Drenten. De ene kwam vragen of hij mocht helpen om het vuurwerk af te steken; de tweede bleef bij me om buiten te kijken naar het knallen en de lichtende pijlen, de derde had zoiets van ‘ik vind je lief maar ik ga liever naar binnen om bij baasje achter het raam te kijken’ en de 4e wilde er niets van weten en vond het vreselijk. Alle vier de honden in dezelfde omgeving en met dezelfde opvoeding.

Honden reageren verschillend op dezelfde omgeving. Het belangrijkste is echter, dat u de hond het gevoel geeft dat hij veilig bij u is. Niet prijzen als hij angstig is, wel steun geven.

Dus voor baasjes en honden, een goed en gelukkig volgend jaar. Het duurt maar even en dan is het weer over.

J. Broekman-Dekker

Voor het interview op Omroep Zeeland in het programma van Elsa van Hermon  ('Goedemorgen Zeeland') klik op de knop.

Interview

8 december 2021
Nieuws | Redactie
Webredactie