Welkom,

De winter komt er weer aan

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De winter komt er weer aan

De winter komt er weer aan!

De winters zijn de laatste jaren niet echt streng geweest, maar toch viel er afgelopen februari een enorme lading sneeuw en dus is het artikel dat nu ook weer in de winter-editie van ‘Onze Drent’ geplaatst wordt, niet overbodig.

Ik weet het. Er wordt elk jaar wel een keer over geschreven. De ervaren hondenbezitters zijn er natuurlijk mee bekend, maar ook de baasjes die voor het eerst een hond hebben moeten hierover geïnformeerd worden.

Als het kouder wordt, dan is één van de eerste dingen die je moet weten: het kraanwater wordt ook een stuk kouder. Dus zorg er voor de kou van het drinkwater af te halen, door er een klein beetje warm water door te doen. Zodoende verklein je de kans op darmproblemen en/of koliek.

In de winter bestaat er ook kans op sneeuw (zolang de aarde niet al te veel opwarmt) dus als je met je hond gaat wandelen, zorg er dan voor dat de voeten van de hond er tegen bestand zijn. Dit houdt in:

  • Zorg ervoor dat de haren onder de voetjes en tussen de tenen kortgeknipt zijn. Zo voorkom je dat de sneeuw aan de poten blijft kleven.
  • Smeer de kussens van de voeten in met vet. Vaseline of eventueel uierzalf. Ik gebruik zelf neutrale vaseline; hiermee voorkom je ook scheuren in de kussens.
  • Probeer te voorkomen dat de hond teveel sneeuw eet (die van mij zijn echte sneeuwschuivers). Hiermee voorkom je dat de hond eventueel diarree krijgt of ook weer darmkrampen.
  • Als je buiten gelopen hebt met je hond en de vacht is nat geworden, droog hem dan goed af. Je hebt hiervoor speciale hondenhanddoeken. Veel Drenten hebben een goede ondervacht, maar toch is het verstandig om ze niet te lang nat te laten.
  • Als je met de hond gejaagd hebt, laat hem dan niet achter in een koude auto, terwijl je zelf in de jachthut aan de Schnaps zit. Hiermee houd je de reumatiek en andere gewrichtsklachten bij uw hond op afstand.

Honden en ijs!

Houd je hond bij je wanneer je tijdens de vorstperiode in waterrijk gebied gaat wandelen. De honden mogen niet zonder toestemming het ijs op. In de eerste plaats omdat het slecht voor de heupen is wanneer ze uitglijden, maar wat veel gevaarlijker is: het onder het ijs schieten van de hond wanneer het ijs niet sterk genoeg is om op te lopen.  Elk jaar weer lees ik berichten over honden die onder het ijs geschoten zijn en na de dooi gevonden worden. Traumatisch! Dus nogmaals, houd je hond bij je en laat hem niet zonder meer op het ijs lopen.

Dit zijn weer enkele adviezen. Nogmaals voor de ervaren hondenbezitters een oud verhaal en voor de nieuwelingen hoop ik dat je er iets aan hebt.

J. Broekman-Dekker

15 december 2021
Nieuws
Webredactie