Ik wil meer info over het onderzoek
Enkele jaren geleden heeft dr. Evy Beckers van Universiteit Gent onderzoek gedaan epilepsie bij Drentsche Patrijshonden. Dierenneuroloog prof. dr. Paul Mandigers (Universiteit Utrecht) en prof. dr. Bart Broeckx en prof. dr. Luc Peelman (beiden Universiteit Gent) zetten dit onderzoek samen voort.
Onderzoek naar een stukje DNA dat voorkomt bij Drenten met epilepsie
Het huidige onderzoek richt zich niet op het vinden van hét gen of de genen die verantwoordelijk zijn voor epilepsie. Mogelijk kan er uit het onderzoek een stukje DNA komen dat vaak voorkomt bij honden met epilepsie. Dat betekent niet dat deze variant in z’n eentje epilepsie veroorzaakt. De variant kan voorkomen bij een bepaald type epilepsie bij de Drent. Deze variant kan je dan in de toekomst aantonen met een DNA-test. Een hond met deze variant is dan een hoogrisicodrager voor een bepaald type epilepsie. Je kunt de kans op dit type epilepsie verkleinen door niet met twee hoogrisicodragers te fokken. Dat zou een grote stap in de goede richting zijn.
Meer inzicht in hoe epilepsie bij een Drent eruitziet
Met het onderzoek willen de onderzoekers ook meer inzicht krijgen in hoe epilepsie bij een Drent eruitziet. Epilepsie uit zich bij verschillende rassen op verschillende manieren. En ook binnen een ras kunnen er verschillende typen epilepsie zijn. Het is erg belangrijk dat we de epilepsie bij de Drent beter beschrijven. Het kan zijn dat de mutatie die is gevonden in Gent iets zegt over wat voor een soort hond het is: Bijvoorbeeld of deze wel of geen clusteraanvallen heeft, of de hond wel of niet reageert op de medicatie etc.
Hoe meer deelnemers hoe beter
In 2024 hebben 126 deelnemers zich bij ons aangemeld. Iets meer dan de helft van deze honden heeft of had epilepsie. Dat is een heel mooi aantal deelnemers. Maar bij wetenschappelijk onderzoek geldt: hoe meer hoe beter. Je kan dus nog steeds meedoen. Wel moet je dit nu zelf regelen. Van maart tot 17 december 2024 kon je aanmelden bij ons. Wij zorgden dat de je alle benodigde info en materialen thuisgestuurd kreeg. Ook hadden wij met alle Anicura en Evidensia klinieken in Nederland afgesproken dat je daar gratis kon prikken. Dat kan nu niet meer.
Heb jij een met epilepsie? Of heb je een hond van 10 jaar of ouder zonder epilepsie? Dan kan je meedoen.
Het onderzoek is een vervolg op het promotieonderzoek van dr. Evy Beckers
Zij promoveerde in maart 2023 aan de Universiteit Gent. Het onderzoek duurde meerdere jaren. Onder andere prof. dr. Luc Peelman, prof. dr. Bart Broeckx en dr. Sofie Bhatti waren bij het onderzoek betrokken. De bloedmonsters voor het onderzoek in Gent zijn verzameld door verschillende partijen: Fokken zonder Gokken, de Belgische Vereniging van Drentsche Patrijshonden, de Nederlandse Vereniging de Drentsche Patrijshond en Evy Beckers zelf.
Uit het onderzoek in Gent kwamen twee belangrijke dingen
“Er is een mutatie gevonden die mogelijk geassocieerd is met epilepsie. De waarde daarvan is wel beperkt, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt wel interessant”, aldus Mandigers. “Er is echter ook een variatie gevonden in het DNA die geassocieerd lijkt te zijn met de epilepsie. Om dat zeker te krijgen moeten we veel meer honden controleren”.