Geschreven door Hanneke Alberts-Oets
Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de hond. Er zijn verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar: droogvoer, natvoer en diepvriesvoer. Welk type hondenvoer u ook kiest: het is belangrijk dat alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Dat noemt men voeding volledig of compleet. Voeg dan ook nooit vitamine of mineralenmengsels toe aan volledig hondenvoer. Wilt u dit toch, vraag dan advies aan een voedingsdeskundige. Goede voeding helpt uw hond gezond te blijven. Welke voedingsvorm u uw hond geeft is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en financiële middelen.
Droge brokken
Bij droogvoer bestaat apart voer voor elke levensfase van een hond: voor pups, jongvolwassen honden, volwassen honden en oudere/ seniore honden. Ook is er voer voor bepaalde rassen of specifieke aandoeningen. Laat u voor het laatste adviseren door de dierenarts. Elke voedingsvorm heeft zo zijn voor- en nadelen.
Droge brokken bevatten weinig water (tussen 7 en 10%). Bij droogvoer is de kwaliteit van de grondstoffen bepalend, ook voor de hoeveelheid voer die aan een hond moet worden gegeven. Bij de ingrediëntenlijst op een zak droog hondenvoer kunt u aflezen wat het hoofdbestanddeel van het voer is: bijv. vlees van gevogelte of lam, of granen. De ingrediënten worden in volgorde van belangrijkheid vermeld. Dus bij goedkoop hondenvoer zullen granen het belangrijkste bestanddeel zijn; bij de duurdere soorten hondenvoer zal het belangrijkste bestanddeel vlees zijn en in dit voer worden ook dierlijke vetten en eiwitten gebruikt. Krokante brokken zijn het beste voor de tanden van de hond. Kwaliteitsvoeding heeft een hoge verteerbaarheid.
Natvoeding
Natvoeding (blikvoer) wordt door honden als zeer smakelijk ervaren. Aan honden die slecht willen eten, wordt dan ook wel natvoeding bijgevoegd. De natte plakkerige voeding werkt wel de vorming van tandplak en tandsteen in de hand. En als je een hond met natvoeding zou willen voeren, moet wel veel meer worden gegeven dan van droogvoer.
Rauwe voeding
Het geven van rauwe voeding of het zelf bereiden van maaltijden heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij hondeneigenaren. Commercieel verkrijgbare rauwe voeding noemt men KVV (Kant en Klaar Vers). Anderen zijn meer voorstander van voeren op basis van BARF (Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) of op basis van NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding). In tegenstelling tot BARF wordt er bij NRV geen groenten, fruit, granen of onnatuurlijke supplementen gebruikt. Bij NRV moet de voeding uit zo groot mogelijke stukken vlees en beenderen bestaan. Voordeel van rauwe voedingen is dat gebitsproblemen voorkomen worden en dat het wat meer met de natuurlijke voedingswijze van de hond overeenkomt. Groot nadeel is dat rauw vlees in de diepvries bewaard moet worden, wat proportioneren wat moeilijk maakt. Ook moet aan rauw vlees vitaminen en mineralen toegevoegd worden om tekorten te voorkomen. Botdeeltjes kunnen een gevaar vormen.
Een algemene raadgeving: voer met uw ogen.
Een Drent is een eenvoudige ‘boeren’hond, die niet elegant is maar kracht uitstraalt. Een dierenarts ziet een hond graag schraal maar hierbij wordt vaak doorgeslagen, zodat we op Fokdagen soms graatmagere honden zien. Soms wordt ook geadviseerd de hond zeer beperkt te laten bewegen, zodat er nauwelijks spierontwikkeling is. Drenten zijn sobere honden die van nature een goed skelet bezitten. Van skeletafwijkingen zoals Heup- en Elleboogdysplasie is bekend dat voeding minstens zo belangrijk is als de erfelijkheid ervan. Voeding speelt een cruciale rol bij het tot uiting komen van deze aandoeningen indien de hond genetisch belast is. Wat voor voer u kiest: geef een volwassen hond twee maaltijden op een dag. Pups moeten vier maaltijden per dag, jongvolwassenen vanaf zo’n 6 maanden drie maaltijden.
Qua hoeveelheid dat u per dag moet voeren, raadpleeg de verpakking voor een richtlijn en bij verse voeding een voedingsdeskundige. Van kwalitatief hoogwaardig voer hoeft minder gevoerd te worden. Overstappen op een ander merk voer, moet geleidelijk plaatsvinden: zo’n vier dagen mengen met de oude voeding en dan helemaal overgaan op de nieuwe voeding.
Tussendoor kunt u nog snacks geven, maar besef wel dat snacks vaak zorgen voor het te dik worden van uw hond. U doet hem net zo veel plezier (of u beloont hem net zo goed) met een paar van zijn eigen voedingsbrokjes.
Het eten van giftige stoffen is uiteraard niet gezond voor de hond: vermijd o.a. chocolade, druiven en rozijnen die giftig zijn voor de hond.
Geschreven door Bart van der Pol
Jonge honden groeien in de leeftijd van 2½ tot 8 maanden enorm snel: bij grote rassen kan dat tot wel 200 gram per dag zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voeding in die fase optimaal uitgebalanceerd dient te zijn om vooral de skeletontwikkeling zo ongestoord mogelijk te laten verlopen. In het verleden toen er nog geen goed commercieel voer in de handel was zijn hierbij veel fouten gemaakt die geleid hebben tot ernstige groeistoornissen als rachitis (Engelse ziekte) radius curvus syndroom (kromme voorpoten), enostosis (groeipijn) en hypertrofische osteodystrofie (een ziekte waarbij ernstige kreupelheid ontstaat door processen in de groeischijven).
Het is bekend dat bij skeletafwijkingen als Heup- en Elleboogdysplasie de voeding minstens zo belangrijk als de erfelijkheid ervan. Voeding speelt een cruciale rol bij het tot uiting komen van deze aandoeningen indien de hond genetisch belast is.
Calciumfractie
De laatste jaren wordt er veel onderzoek verricht en blijkt dat voor de skeletontwikkeling vooral de Calciumfractie van het voer belangrijk is. Het is al heel lang bekend dat de optimale Calcium/Fosfor- verhouding 6/5 dient te zijn. Uit onderzoek van vele voedingsdeskundigen waaronder ook de Utrechtse hoogleraar orthopedie van gezelschapsdieren Prof. Dr. H. Hazewinkel blijkt dat behalve deze verhouding ook de absolute hoeveelheid Calcium een maximum heeft. Het blijkt dat dit maximum 1% van de droge stof dient te zijn; als optimaal wordt 0.8% aangegeven. Verder geeft Hazewinkel aan dat het energiegehalte (vetgehalte) niet te hoog dient te zijn. Overgewicht geeft ook aanleiding tot het ontstaan van skelet- en gewrichtsaandoeningen!
Voeding
De grote diervoedingsfabrikanten als Eukanuba, Royal Canin etc. hebben deze ontwikkelingen snel gevolgd en hun “junior”-voeding voldoet uitstekend aan de eisen. Er is zelfs speciale voeding voor extreem snel groeiende “probleemrassen” ontwikkeld. Vaak worden nog kraakbeenbeschermende factoren toegevoegd (Glucosamine en Chondroitinesulfaat) en deze geven zeker een positief effect. Veel kleinere nationale of locale fabrikanten lopen enigszins achter en verkopen nog voeding die niet helemaal aan deze eisen voldoet. Ik heb bij diverse merken juniorvoer een calciumpercentage van 1,2% gevonden (dus 50% meer dan gewenst)!
Wees daarom kritisch en let goed op de samenstelling! Het is verstandig een goede voedingsolie die rijk is aan Omega 3 en 6 vetzuren toe te voegen. Bijvoorbeeld een goede zalmolie of een andere voedingsolie die geschikt is voor honden ( Bijv. Primeval) Van deze essentiële vetzuren zit vaak te weinig in droge voeding omdat het deze minder lang houdbaar maakt. Geef geen extra vitaminepreparaten, compleet voer is compleet, en een overdosis vitamines kan echt kwaad! Het is ook belangrijk niet te vroeg te stoppen met het verstrekken van “junior”-voeding. Het advies is hierin de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Zoals gezegd: de grote merken hebben hun zaakjes op orde dankzij hun researchafdelingen.
Drenten
Drentsche Patrijshonden zijn niet zo gevoelig voor skeletaandoeningen tijdens de groei, is mijn ervaring, maar natuurlijk is het goed om zo optimaal mogelijk te voeren.
Gewicht
Wat het overgewicht betreft: Zorg voor een normale groei van uw hond en dat betekent niet dat wij, zoals tijdens de laatste fokdag, geconfronteerd moeten worden met broodmagere Drenten, die meer weg hebben van een greyhound dan van een Drentsche Patrijshond. Een Drent is een eenvoudige “boeren”-hond die niet elegant is maar kracht uitstraalt en enige massa heeft. Het is mij opgevallen dat veel dierenartsen debet zijn aan deze vorm van "ondervoeding": zij slaan door in hun adviezen en zien het liefst een schrale hond. Bovendien worden geadviseerd de honden zeer beperkt te laten bewegen, zodat er nauwelijks spierontwikkeling is. Natuurlijk is overbelasting niet goed maar ook hierin wordt overdreven. Drenten zijn sobere honden die van nature een goed skelet bezitten.
Mijn mening is dat je “met het oog” moet voeren, dat wil zeggen kijk meer naar de hond en minder naar wat op de verpakking van het voer staat. De tekst op de voeding is bedoeld als richtlijn en niet als absoluut gebod; elke hond is immers verschillend. Als u geen ervaring hebt met het "ideale gewicht" van uw Drent, neem dan contact op met uw fokker of iemand anders die bekend is met Drenten en laat hem/haar maar beoordelen of uw hond te dik of te mager is.
Samenvattend
- Zorg voor voer met een goede Calcium/Fosforverhouding (6:5), een verlaagd Calcium (optimaal is 0.8%), niet teveel energetische waarde (niet te veel vet) en kwalitatief goede eiwitsamenstelling. Eventueel toegevoegde kraakbeenbeschermende stoffen zijn prima. Aan te bevelen is: elke dag een dosis goede voedingsolie. Géén vitamines toevoegen!
- Voer van de grote merken voldoet goed, wees extra kritisch bij de kleinere merken: zij lopen vaak wat achter.
- Stop niet te vroeg met “Junior”voeding, volg het advies van de fabrikant
- “Met de ogen” voeren, geen overgewicht maar ook geen te magere hond en neem de tabel op de verpakking als richtlijn, niet als dwingend voorschrift!
- Wel (vrije) beweging, maar niet overdrijven. Gewoon verstand gebruiken.