Welkom,

Vacht
Vacht

Vachtverzorging van onze Drenten

Geschreven door: M.A. de Raad-Hemminga & J. Broekman-Dekker (geplaatst in OD nr 2 2019)

Drenten behoeven in het algemeen geen intensieve verzorging. Het zijn geen poedels of andere rassen waarbij je elke dag moet kammen of borstelen. Af en toe kammen en/of borstelen moet genoeg zijn.
De Drent heeft een “zelfreinigende” vacht. Je merkt dit wanneer ze in de bagger hebben liggen rollen en smerig en onder de modder binnen komen. Als de Drent dan is opgedroogd en zich een paar keer heeft geschud, zie je dat de vacht weer schoon is. Je kunt dan wel meteen de stofzuiger pakken!
Onze Drenten worden dan ook zelden of nooit gewassen, tenzij ze het nodig vinden om in een dood beest te rollen en een uur in de wind stinken. Dan gaat inderdaad de tuinslang er overheen.
Toch is het af en toe nodig om de Drent onder handen te nemen, helemaal wanneer deze iets ouder begint te worden. Samen met Marjan de Raad, heb ik een fotoreportage gemaakt van de verzorging van de Drent.

Op bijgaande foto’s ziet u welke attributen hiervoor gebruikt kunnen worden en ook wordt er uitleg gegeven over de manier waarop de Drent getrimd wordt. De voornaamste attributen zijn: de borstel, de kammen, de (effileer)schaartjes en de nageltang.
Veel van de andere attributen worden gebruikt wanneer je met de hond showt. De foto’s zijn van Odie, die Marjan gefokt heeft, maar die gecastreerd en wel bij haar terugkwam. Je hebt dan gelijk een voorbeeld van de vacht zoals deze kan worden na de castratie.

Marjan begon de vacht van de hond helemaal goed door te borstelen. Dan haal je er al veel dood haar uit. Daarna waren de oren aan de beurt. Ook deze worden eerst goed doorgekamd. Omdat het haar van de oren heel lang was, heeft ze eerst met een effileerschaar het meeste haar weggehaald. Je kunt daarbij kiezen voor enkele of een dubbele effileerschaar. Nadat de oren zijn gedaan, begin je aan de eigenlijke vacht.
Vooral de flanken behoeven vaak wat extra zorg. Ook hier kun je een schaar gebruiken samen met een kam, waarbij je de vacht omhooghaalt en de haren door de kam laat komen. Je kunt ook kiezen voor een trimhark of trimmesje. Ook de voorborst wordt op zo’n manier onder handen genomen. Het haar onder de buik wordt ingekort.

Daarna komen de benen en de voeten. De franje aan de voor- en achterpoten wordt ingekort. Let op!!! Nooit en te nimmer de voor- of achterpoten zijwaarts trekken. Altijd naar achter halen, want anders kun je een blessure veroorzaken.
Het haar tussen de tenen wordt weggehaald, evenals onder de kussentjes. Pas op dat je niet in het voetzooltje knipt.

Als je dit gedaan hebt, komen de nagels aan de beurt. Het loont de moeite om een “goede” nageltang aan te schaffen. Deze nageltangen zijn scherp en voorkomen dat je tijdens het knippen de nagel in laat scheuren. Knip de nagel in een hoek van 45º ook weer ter voorkoming van inscheuren. Vergeet vooral de 5e teen niet. Dat is dat kleine teentje aan de binnenkant van de voorpoten.

De broek wordt ingekort. Let op! Zowel de broek als de staart zijn heel gevoelig omdat de zenuwen vlak onder de huid liggen. Houd het haar bij de wortel vast en kam het daarna door. Met wederom een schaar kun je de broek inkorten. Ook hier kun je de effileerschaar voor gebruiken

We zijn er bijna. De staart wordt indien noodzakelijk iets getrimd. Vaak hoef je hier niet zoveel aan te doen, maar als de haren bijna op de grond komen, dan moet de staart ingekort
worden.

Je hebt nu al een andere hond voor je. Met goed getrimde oortjes en de vacht zie je een “echte” Drent tevoorschijn komen.

De tandjes: Een verhaal apart. Het loont de moeite om de tanden van je hond regelmatig schoon te houden en te ontdoen van tandplak. Hiervoor gebruik je een tandsteenschraper. Als je de hond vanaf pup leert wennen aan het feit dat je aan zijn tanden komt, heb je hier later alleen maar gemak van.

Als laatste de oren van binnen nakijken. Als ze vuil zijn even met een tissue reinigen. Nooit in de gehooringang komen, want dan druk je het vuil naar binnen. Let op eventuele vuile oren, dit kan betekenen dat de hond last van mijt heeft en daarmee moet je naar de dierenarts.
Niet alleen is het zelf trimmen van je hond een dankbare bezigheid, het heeft sociaal gezien ook een functie. Je verstevigt de band met je hond tijdens de verzorging.