Welkom,

Beweging & activiteiten
Beweging & activiteiten
  1. Home
  2. De Drent
  3. Beweging & activiteiten

De Drentsche Patrijshond is een werkhond. Aanvankelijk was de Drent alleen een allround Staande Jachthond, die tijdens de jacht zowel voor als na het schot werkt. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om met zijn Drentsche Patrijshond op jacht te gaan, zijn er zijn meerdere mogelijkheden om toch actief met uw hond te werken.

Als werkhond -hij is atletisch, intelligent en heeft will to please- heeft hij veel beweging en geestelijke uitdagingen nodig; zijn jachtinstinct moet als het ware voortdurend geprikkeld worden. Door met de hond te gaan werken, zal hij zijn rastypische eigenschappen laten zien.Honden die hun lichamelijke en geestelijke energie kwijt kunnen zijn over het algemeen ook rustig in huis.

Dit werken begint overigens altijd met training. Bij het het trainen met de Drent zul je als ‘baas’ regelmatig een uitdaging tegenkomen. De Drent is niet alleen gevoelig en intelligent, maar regelmatig ook eigenwijs. Dat zorgt ervoor, dat veel herhaling hem kan vervelen, maar een harde aanpak past niet bij hem. Consequent zijn en geduld opbrengen brengt je heel ver bij dit mooie ras; ze werken namelijk graag voor je.

 

Het aanwezige jachtinstinct kan ook ongewenst gedrag, als jagen op wild, vee, joggers en soms voertuigen, tot gevolg hebben. Zodra de hond dit ongewenste gedrag vertoont, dient hier tegen opgetreden te worden, door het duidelijk af te keuren.

Een advies van de Gebruikshondencommissie
De Drentsche Patrijshond is een Staande Jachthond, een werkhond dus. Om met een Drentsche Patrijshond een goede band te krijgen is het raadzaam om er mee te gaan “werken”. Bij dit “werken” zal de hond steeds weer duidelijk worden dat u de “leider” bent en hij de ”uitvoerder”. Er ontstaat dan een vanzelfsprekende gezagsverhouding tussen u en uw hond waar u beiden wel bij vaart. Zowel u als uw hond kunnen hieraan veel plezier beleven. Met de training van de nog jonge hond kunt u niet vroeg genoeg beginnen! Let op, wel trainen naar vermogen van de nog jonge hond! Nooit te zwaar of te lang trainen. Veel liever een aantal korte training sessies van 5 á 10 minuten, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, dan een lange training. Dat komt later pas.

Activiteiten die passen bij de Drent zijn grofweg te verdelen in jachtgerelateerde en hondensportgerelateerde.

Veldwerk (voorstaan)

Veldwerk, ook wel het werk voor het schot, draait om het spel van veer en wind. Het gaat om het eeuwenoude werken met een staande hond op hoendersoorten. De hond werkt tegen de wind in en kan zo het veld afzoeken, wanneer de hond dichterbij komt en verwaaiing krijgt, trekt hij aan en de hoender zal zich drukken. De hond kan dan tot voorstaan komen, daar komt de term staande hond vandaan.

De veldwerktraining is een uiterst boeiende training die u echter voor veruit het grootste gedeelte, zelf ter hand zult moeten nemen. Het is dan ook zeer raadzaam voordat men hieraan begint eerst eens een aantal veldwedstrijden te bezoeken en u daarbij af te vragen: “Zouden wij dit aan kunnen”?
Veldwerktraining kost namelijk veel tijd, geld en inspanning.

Ter ondersteuning van de veldwerktraining geeft de Gebruikshondencommissie theorieavonden en af en toe eens een veldwerkoefendag. Ook kunnen commissieleden u individueel bijstaan als u zelf over een trainingsveld met (veer-) wild kunt beschikken.

Als de Gedrags en Gehoorzaamheid, of de apporteertraining, of de veldwerktraining afgerond zijn kunt u uw hond inschrijven in één van de vele wedstrijden die daarvoor bestemd zijn.

De Gebruikshondencommissie geeft meer tekst en uitleg op deze website: jacht & wedstrijden.

Apporteren

Bij apporteren draait het om het werk na het schot. Als er tijdens de jacht wild wordt geschoten, moet dit door de hond worden binnengehaald. In heel Nederland zijn er apporteertrainingen, maar ook wedstrijden/proeven. Deze activiteit is doorgaans makkelijker te trainen dan veldwerk en er zijn mogelijkheden om aan proeven mee te doen met wild, maar ook met dummy’s.

Informatie hierover is te verkrijgen bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland te Amsterdam en bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te Amersfoort.

De Gebruikshondencommissie geeft meer tekst en uitleg op deze website: jacht & wedstrijden.

Gedrag & Gehoorzaamheid

Voor elke hond geldt, gedrag en gehoorzaamheid past bij een goed opgevoede hond. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van jachthondentrainingen, maar gedrags- en gehoorzaamheidstrainingen worden ook lokaal aangeboden door kynologen clubs. Een puppycursus en basis gehoorzaamheidstraining dragen bij tot het socialiseren van de hond en leren ze te luisteren naar de baas. De hogeschool van gedrag en gehoorzaamheid trainingen zijn de G&G trainingen.

Voor elke hond en dus ook voor de Drentsche Patrijshond, is gehoorzaamheid van groot belang en is het volgen van een gedrags- en gehoorzaamheidstraining noodzakelijk. Let wel op dat u een geschikte hondenschool zoekt die het geduld en zachte hand op kan brengen voor uw Drentsche Patrijshond.

Informatie is te verkrijgen bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland te Amsterdam en bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te Amersfoort.

Flyball

Bij Flyball is een sport voor baas en hond. De hond moet zo snel mogelijk over een hindernisbaan gaan om een bal uit een apparaat te halen door op een pedaal te drukken.waarna de bal naar de begeleider moet worden gebracht. Flyball is een teamsport; , het is eigenlijk een soort estafetterace, waarbij teams het tegen elkaar opnemen.
Infomatie Flyball

Breitensport

Breitensport (breedtesport) is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland en is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid. Gehoorzaamheid, slalom, horden en een hindernisbaan zijn de vier verplichte onderdelen. Bij de uitvoering van deze onderdelen moet de hond dichtbij de begeleider blijven lopen. Uiteindelijk wordt er op snelheid en correcte uitvoering beoordeeld.
Informatie Breitensport

Behendigheid

Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.
Informatie Agility

Canycross

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.
Informatie Canicross

Speuren

Bij deze sport wordt gebruik gemaakt van het goede reukvermogen van honden en leren hond en begeleider hoe een spoor van menselijke geur gevolgd kan worden.

Overige bezigheden

Naast de hierboven genoemde activiteiten, die in min of meer georganiseerd verband worden ondernomen, zijn geschikte bezigheden:

  • zoekspelletjes en apporteren
  • zwemmen
  • (lange) wandelingen in de vrije natuur
  • naast de fiets lopen (vanaf 1 jaar)