Het ras

Judy in WV
De Drentsche Patrijshond is een veelzijdige hond. Het is een jachthond, een erfhond en een prima gezinshond. Het ras bestaat al eeuwen lang als Patrijshond of ook wel Drentsche jagende hond. Het ras ontstond vanaf de 16e eeuw uit de Spioenen (ook wel Spanjoelen genoemd), staande honden die via Frankrijk uit Spanje afkomstig waren.
In het oosten van Nederland, vooral in Drenthe, werden deze honden raszuiver bewaard en niet als elders gemengd met buitenlandse rassen.
Op 15 mei 1943 werd het ras officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Op 5 juni 1948 werd de rasvereniging opgericht, de Vereniging “De Drentsche Patrijshond”.

De rasstandaard van de Drentsche Patrijshond kunt u vinden op de website van de Vereniging www.drentschepatrijshond.org.

Rastypische eigenschappen van de Drent zijn:
Als jachthond: actief, nieuwsgierig, werkwillig, wat eigengereid omdat de Drent zelfstandig het terrein moet af kunnen zoeken. Blijft dicht bij zijn eigenaar (jagen onder het geweer), vrij hard voor zichzelf (durft door struiken e.d. ) zacht in de bek (beschadigt het wild niet).
Als erfhond: alert, waaks zonder te veel te blaffen, staat zijn mannetje wanneer er onraad is. De Drent is wat terughoudend tegenover vreemden.
Eigenschappen als gezinshond: Is graag bij de mensen en kan goed met kinderen omgaan. Ook met andere huisdieren gaat het meestal goed.

Tino0002